Google Translate
Google Search
School Logo

Quinton Primary School

Growing Life Long Learning

Get in Touch

Friday

Good morning Year 3, here are your tasks for Friday. Once again, don’t worry if you can’t complete all the work, just do your best. As I’ve said, everybody masters TIME at different speeds. It’s OK to find this tricky. Next week, we’ll move on to something different but don’t worry, TIME will be looked at again in Year 4.

 

1) MATHS


Maths starter activity:

As before, write down your score in the back of your maths book. Can you beat your best score? Hopefully, by now you are ready to focus on the x3 and x4 tables. Perhaps, you could even try the x8 (which is just double x4)

 

GOAL- Measuring Time in Seconds

This lesson will look at adding seconds to the 24-hour clock (it will look like the stop watch on your watch, if you have one) and converting minutes to seconds.

 

Converting Minutes to Seconds example:

3 minutes and 12 seconds = how many seconds?    Each minute = 60 seconds 

So x3 minutes = 60 x 3 seconds = 180 seconds

 

Total seconds = 180 + 12 = 192 seconds

 

Converting Seconds to Minutes example:

197 seconds = how many minutes?

 

You need to work out how many groups of 60 seconds there are in 197. A Bar Models is great for this:

1 x 60 = 60; 2 x 60 = 120; 3 x 60 = 180; 4 x 60 = 240… so only 3 lots of 60 seconds fit into the 197-second long bar. That is 3 minutes. Then, subtract that 180 from the 197. The remaining 17 seconds stay as seconds.

 

197 seconds = 3 minutes and 17 seconds

 

If you are finding Time really tricky, do not worry. Today’s work is a little easier than the previous days but you could try these practice questions instead of today’s other tasks:

Questions:

Extension:

Answers to today’s questions:

2) LITERACY

GOAL: Root Word with Prefixes and Suffixes

This is the second and final work on Root Words. This means word families that are based on one word. They have some sort of meaning in common. Root words cannot be broken up into smaller words.

 

Example (using prefixes and suffixes)

Root word = happy

 

Family of words = happy + er (happier), happy + est (happiest), un + happy (unhappy)

 

Prefix = group of letters put at the start of another word (un-, re-, pre-, semi-, sub-)

Suffix = group of letters put at the end of another word (-able, -ful, -er, -est, -ious)

 

Task:

Go through this PowerPoint and look closely at the correct answers:

Extension:

Remember, do not do all of these questions, just pick one group.

 

Q1a – Q3a = Easier

Q4a – Q6a = Medium

Q7 – Q9 = Harder

 

(Answers are at the end)

Top